Napcsapda

Magyarország


A víz/víz hőszivattyú működési elve

 

hőszivattyú rendszerábrája

Olyan berendezés, amely egy tér adott hőmérsékletén hőt vesz fel és megnövelve azt egy másik térben nagyobb hőmérsékleten adja le. Teljesen mindegy, hogy a környező levegőben, a talajvízben vagy a talajban lévő hőről beszélünk. A Föld mélyének hőjét kivéve - mindig a Nap tárolt hőjét hasznosítja a hőszivattyú, ebben a környezetben tárolt hőből táplálkozik. A hőszivattyú képes alacsony hőfokú, egyébként nem hasznosítható hőtömeget magasabb hőfokra emelni és így gazdaságosan felhasználni. Felépítése nem különbözik a hűtőgépektől, csak a benne lejátszódó folyamat fordított. A víz/víz üzem előfeltétele 2 kút fúrása (szívó és elnyelő) és kielégítő mennyiségű és minőségű talajvíz megléte. A talajvíz hőenergiája a hőcserélőn keresztül a fűtővíznek átadásra kerül, ahol optimálisan hasznosul. A hőigény függvényében a fűtési víz 30°C - 60°C-ra melegíthető fel. A talajvíz alkalmazási hőmérséklete a hőszivattyú bemeneti oldalán +7°C-tól +20°C-ig terjedhet.

A talajvíz hőmérséklete még a legkeményebb téli időjárás esetén is viszonylag állandó.

 

 

A kárpát-medence hőáramtérképe

A kárpát-medence hőáramtérképe (mW/m2)

 

 

A hőszivattyú üzemvitele

 

hőszivattyú rendszerábrája

Az egész évben rendelkezésre álló 7°C-20°C hőmérsékletű talajvíz hőforrásként jó feltételt teremt egy hőszivattyú üzeméhez. A termelő kútból egy szivattyú segítségével emeljük ki a talajvizet, azt egy közbenső hőcserélőn illetve majd a hőszivattyú elpárologtatóján egy körfolyamaton vezetjük át, ennek során az lehűl. A lehűlt távozó vizet a nyelő kúton át, ugyanazzal a szivattyúval nyomjuk vissza. A termelő- és az elnyelő kút közötti távolság, a termikus rövidzárlatok elkerülése miatt, legalább 14-16m legyen. A kút hozamát és a víz minőségét előzetesen szivattyús mintavételezéssel kell meghatározni. A fúrt kutak mélysége családi házak esetén 6-30m között kerül kialakításra.

A víz/víz hőszivattyú teljesítménye a hőteljesítmény jellemző tervezési értéke 1m3/h talajvízre számítva 4-6kW teljesítmény, illetve a hőmérséklet csökkenés mintegy 3-4°C. A hőszivattyú lefagyás elleni védelemhez a gyártok maximum 5°C-ig engedik meg a hőforrás vizének lehűlését. Egy 8kW teljesítményű hőszivattyú 100m2 fűtött családi ház talajvíz szivattyújának szállított térfogat árama kb. 1,6 m3/h 24 órára mintegy 29m3/nap értéket lehet alapul venni.

 

A víz/víz hőszivattyú jósági foka a legnagyobb a kereskedelemben forgalmazott berendezések között!

 

Kényelem és komfort:

 • Fűtés gombnyomásra (nincs szükség olajra, gázra, fára)
 • Halk üzemmód
 • Veszélymentes üzemeltetés (égésvédelem és füstgáz)
 • Alacsony karbantartási költségek, magas üzembiztonság
 • Az alacsony hőmérsékletű fűtés kellemes klímát ad

Beépítési költségek csökkentése

 • Megtakarítja a kéményt
 • Nincs gázcsatlakozás, nincs tartály
 • Az ingatlan felértékelődik az által, hogy saját energiaforrása van
 • Állami támogatás pályázat útján

 

Harmónia a környezettel:

 • Nincs korom
 • Nincs por
 • Nincs füstgáz
 • Nincs tüzelőanyag tárolás

Alacsony üzemeltetési költségek:

 • Kedvezményes áramtarifa a hőszivattyúkra
 • Nincs szükség kéményseprőre
 • Egyszeri beruházás

 

 

Energia megtakarítás

60-80%

A szükséges fűtési energia 60-80%-át ingyen a talajvízből szerzi az elpárologtatón keresztül.

 

 

A Hőszivattyús rendszerek kombinálása napelemmel, napkollektorral

 

A hőszivattyús fűtések jól kombinálhatók a használati melegvizet előállító és fűtést rásegítő napkollektoros rendszerekkel, illetve villamos energiát termelő/HMKE/ napelemmel. A használati vizet melegítő illetve fűtésrásegítő napkollektoros berendezés üzemeltetése különösen az elsődleges energiahordozók /pl. gáz, villany, szén, fa,/ szempontjából nagyon hasznos, mert minden napenergiából előállított energiához gyakorlatilag nulla elsődleges energiahordozó ráfordítása árán jutunk hozzá. A napkollektoros hőtermelés és a napelemes villamos energia előállítás egyben a megújuló energiaforrások klasszikus formája, melyhez semmilyen káros anyag /pl. széndioxid, kéndioxid, stb./ kibocsátás nem kapcsolódik.

A hőszivattyús rendszer esetén a leadott napi teljesítmény viszonylag behatárolt a kedvezőbb villamos energia felhasználása miatt, javasolt az olcsóbb /éjszakai, komfort, H-tarifa/ villamos energia vételezése a szolgáltatótól. Ennek figyelembe vételével, törekedve a megfelelő üzemvitelre, a lehető legnagyobb energia megtakarítás elérése érdekében, a használati melegvíz előállítására illetve fűtés rásegítésre minél nagyobb napkollektoros és napelemes berendezés kiépítése javasolt. Ezért célszerű, ha a napkollektoros és a napelemes berendezést legalább használati melegvíz esetén 60%, fűtésrásegítés esetén 25% még a villamos energia 80% fedezeti arányra méretezzük. Így a hőszivattyút a fűtési szezonon kívüli időben akár teljesen ki is kapcsolhatjuk.

 

 

A berendezések várható élettartama 25-30 év!

 

Önnek is szívesen segítünk

Nemcsak tervezünk és szerelünk, hanem megtanítjuk azt is, hogyan tudja legjobban kihasználni a megújuló energiaforrásokat.

 

Lépjen kapcsolatba velünk

Top