Napcsapda

Magyarország


napkollektorok tetőre szerelve

 

A napenergia felhasználásának lehetőségei

Magyarország éves napsütéses óráinak számaMagyarországon a napsütéses órák száma évi 2000-2100, amit már érdemes mindenkinek kihasználnia. A napkollektor minden egyes négyzetmétere a napsütéses napokon kb. 50 liter 45°C -os melegvizet szolgáltat a környezeti hőmérséklettől függetlenül. A további 100 felhős nap sem megy veszendőbe, hiszen az átszűrődő fényből a napkollektor annyi energiát hasznosít, amely 50 liter vizet 25-30°C-ra képes előmelegíteni.

A napkollektoros berendezések megfelelő számú napkollektor felszerelése esetén fűtés rásegítésre, nyáron pedig medencefűtésre is használhatók. A gyakorlatban az év 365 napjából 300 napon keresztül a napkollektorok rendkívül jelentős mennyiségű energiát képesek előállítani. Az adottságoknak megfelelően tervezhető olyan berendezés, amely egy család éves melegvíz igényének 60-75%-át, a fűtési energia 15-25% tudja biztosítani. A meteorológiai adottságokat figyelembe véve hazánkban a napkollektoros rendszerekkel párhuzamosan, olyan berendezések telepítése is szükséges, amelyek borús időben illetve a téli időszakban a használati melegvíz előállítást és a fűtést biztosítani tudják.

 

Magyarország napsütéses óráinak száma havi felbontásban

 

 

 

A napkollektorok fajtái

 

Két fő típusú napkollektort különbözetünk meg, a síkkollektort és a vákuumcsöves napkollektort. Mindkét kollektor ugyanúgy melegvizet állít elő, csak eltérő működési elven.

 

 

sik

sik2

sik3

A síkkollektor

A síkkollektor a legelterjedtebb, mert egyszerű előállítani és ennél fogva olcsó. Jól alkalmazható melegvíz előállítására, illetve helyiségek fűtés rásegítésére is. A síkkollektor lényegében kollektorházból, elnyelőből (abszorber), hőszigetelésből, vörösréz csőkígyóból és átlátszó szolár üvegből áll. A beeső napsugárzás áthatol az átlátszó szolár üvegrétegen és ráesik az abszorberre. A sugárzás energiáját az elnyelés (abszorpció) révén alakítja át hővé. Ennek hatására megnövekszik az abszorber hőmérséklete melyet a benne áramló folyadék hasznosít.

 

 

vakuum

vakuum2

vakuum3

A vákuumcsöves napkollektor

A vákuumcsöves kollektorok kettős falú üvegcsőből állnak, amelyben nagy vákuum van a külső és belső üvegfal között. A belső üvegcsövet szelektív abszorbens réteggel vonják be. Itt keletkezik a hasznosítható szolár hő. A nagy vákuum megakadályozza, hogy a levegő hővesztesége révén veszteség keletkezzen.

A vákuumcső elnyeli a hőt a heatpipe segítségével. A fűtéscsőben általában víz és alkohol keveréke található. A csőben létrehozott alacsony nyomás miatt ez a folyadék már kb. 30°C-os hőmérsékleten forrásnak indul. E felett a folyadék elpárolog és felszáll a hőátadó patronba. A hőátadó patron egy központi csőhöz kapcsolódik, és itt adja át a hőt a rendszernek, majd a lehűlt pára vízzé alakul és a fűtéscső aljára kerül. Ez a ciklus ismétlődik folyamatosan.

A vákuumcsövek egymástól el vannak szigetelve, csak a központi csőhöz kapcsolódnak. Ennek következtében, ha egy cső tönkremegy, akkor csak ezt a csövet kell eltávolítani, és nem kell az egész rendszert megbontani.

 

Rendszerelemek

  • Napkollektor
  • Szolár szerelési egység
  • Elektronikus szabályzó
  • Melegvíztároló
  • Telepítő egység
  • Fagyálló folyadék

 

A napkollektorok előnyei

 

1

Költséghatékony

Egyszeri beruházás
Megbízható technológia
Hosszú élettartam
Minimális üzemeltetési költség
Független az energiaárak változásától
Környezetkímélő

2

Bármilyen épületre

Használati melegvíz előállításhoz
Fűtésrásegítésre
Medencefűtés céljára

3

Szerelhetőség

Ferde tetőre
Lapos tetőre
Falra
Talajon felállítva

 

Állami támogatás pályázat útján vehető igénybe.

 

 

Nap

Éves energia megtakarítás

Használati melegvíz felhasználás esetén

60-75%

Fűtésrásegítés esetén

15-25%

Medencefűtés esetén

60%

 

 

A berendezések várható élettartama 25-30 év!

 

Önnek is szívesen segítünk

Nemcsak tervezünk és szerelünk, hanem megtanítjuk azt is, hogyan tudja legjobban kihasználni a megújuló energiaforrásokat.

 

Lépjen kapcsolatba velünk

Top